Čak i ako mislite da je tjestenina nastala u predivnoj Italiji, ona zapravo dolazi iz Kine. (Prema drugoj teoriji, Rimljanima su tjesteninu otkrili Grci.) Prema legendi, tjesteninu je u Italiju prvi donio poznati venecijanski istraživač Marco Polo na svom povratku iz Kine u dvanaestom stoljeću. Tijekom godina, pribor za tjesteninu otkriven je u južnoj Italiji. Ova se zemlja može smatrati kraljicom tjestenine zbog specifičnih tehnika kuhanja koje su razvili Talijani, njihovih jedinstvenih kombinacija tjestenine s ostalim namirnicama, kao i njihove velike ljubavi za ovim jelom.
Iz stranica povijesti doznajemo i sljedeće: na početku, tjestenina se nije jela s umakom od rajčice. Objašnjenje je jednostavno: rajčice tada nisu postojale u Europi jer su uvezene iz Meksika tek kasnije. Ipak, tjestenina s umakom od rajčice je u kratkom vremenu postala kultno jelo u Italiji. Bilo je samo pitanje vremena kad će umak bolognese osvojiti nepca diljem svijeta.
Točan odgovor je da danas postoji više od 600 vrsta tjestenine na svijetu. Evo nekoliko od njih: bucatini, penne scialatielli, tagliatelle, mafalda, gnocchi, spaghetti, rigatoni, tortellini, farfalle, pici, ravioli, fusilli. Zar vas ova imena ne asociraju na razigranost talijanskog jezika? Otkrit ćemo vam još jednu tajnu: talijanska imena nekih od ovih tjestenina su zbilja smiješna. Primjerice, spaghetti znače vezice, farfalle su leptiri, orecchiette male uši, a ravioli bijela repa.
Talijani ne koriste žlicu i vilicu za tjesteninu; radi se o američkom običaju. U Italiji jednostavno nabodete vilicu na tanjur i uhvatite što više tjestenine možete, a zatim uživate u savršenom zalogaju.
Prosječan Talijan konzumira 26 kilograma tjestenine godišnje. Na razini cijele zemlje, pojede se 600 milijuna kilometara špageta što je dovoljno za 15,000 krugova oko Zemlje. Venecuela i Tunis zauzimaju drugo i treće mjesto po konzumaciji tjestenine. Amerikancima su omiljene vrste tjestenina špageti, penne i ramen.
Naime, ugljikohidrati u tjestenini pomažu našem tijelu da proizvodi serotonin, neurotransmiter koji je odgovoran za hormon sreće.
Duga i ravna tjestenina bolje ide uz kremaste umake, dok umaci na bazi rajčice bolje odgovaraju kratkoj tjestenini valjkastog ili spiralnog oblika.
Možete uživati u tjestenini bez obzira na vaš budžet. Zahvaljujući njezinoj svestranosti, ukusan obrok od tjestenine s umakom po vašoj želji ćete lako pripremiti u vlastitom domu. Sastojci umaka za tjesteninu u pravilu su jednostavni i lako dostupni.
Riječ “pasta” dolazi iz latinskog jezika i znači “tijesto”, budući da se do osamnaestog stoljeća tjestenina mijesila ručno. Nakon toga je izumljen prvi stroj za tjesteninu koji je imitirao pokrete ručnog gnječenja pri izradi tjestenine.
U prošlosti, tijekom dugih karavanskih putovanja po pustinjama, cestama ili morima, naši su se preci oslanjali na tjesteninu kao dobar izvor kalorija i nutrijenata. Tjestenina se pokazala posebno pogodnom za takva duga putovanja jer nije lako kvarljiva.
Tjestenina se dodaje umaku, a ne umak tjestenini. Nadalje, imajte na umu da ako želite dobiti savršeno kuhanu tjesteninu, ona će se nastaviti kuhati i nakon što ju izvadite iz vode te dodate u umak. Izvadite tjesteninu iz vode minutu ranije, dok je još “al dente”.
Ako ste raspoloženi za obrok od tjestenine, “Maggi ideja špageti bolognese” donosi vam već poznate ukusne sastojke kojim ćete nadopuniti svoje jelo. Skuhajte penne arrabbiata, špagete carbonara, špagete milanese ili špagete bolognese, i usrećite svoju obitelj brzim a ukusnim jelom. Dobar tek!