Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kako možete uključiti svoju djecu u pripremu jela? MAGGI vam donosi kreativne ideje i savjete.

Zajedničko kuhanje obroke čini ukusnijima.

Nije najbrže na svijetu, ali je svakako vrlo zabavno! Kuhanje s vašom djecom. Ako ih uključite u pripremu jela, vjerojatnije je da će isprazniti svoje tanjure. U kuhinji se uvijek može pronaći zadatak za svakoga, pa čak i za najmlađe. Primjerice, pažljivo stavljanje krumpira u lonac.

Malim kuharima obavezno stavite pregače jer se odjeća vrlo brzo zaprlja. Dogovorite se što ćete kuhati, koje namirnice je potrebno pripremiti i kojim redoslijedom. Zatim podijelite zadatke.

Zadatci za djecu u kuhinji

Nije najbrže na svijetu, ali je svakako vrlo zabavno! Kuhanje s vašom djecom. Ako ih uključite u pripremu jela, vjerojatnije je da će isprazniti svoje tanjure. U kuhinji se uvijek može pronaći zadatak za svakoga, pa čak i za najmlađe. Primjerice, pažljivo stavljanje krumpira u lonac. Uz malo sreće, pomaganjem u kuhinji dijete će razviti ljubav prema kuhanju, a ti osjećaji iz djetinjstva mogu se zadržati cijeli život. Jedno dijete je spretnije s ribežom, a drugome bolje leži miksanje i miješanje: djeca imaju pravo eksperimentirati, ali nužno je da se vi pobrinete za njihovu sigurnost u svakom trenutku. Sudjelovanjem u pripremi jela, dijete također uči osnove matematike, ali uviđa i važnost higijenskih navika.

Kuhanje s djecom do 3 godine

Bez obzira na to koliko su malena, djeca brzo počnu pokazivati želju da “pomognu” u kuhinji. Najvažnije je osigurati im sigurno okruženje i dozvoliti im da razvijaju svoju kreativnost. Postići ćete da se osjećaju korisnima dajući im jednostavne zadatke primjerice: - pranja povrća, istovremeno usvajajući nazive povrća koje drže u rukama i, ako je moguće, grickanjem otkrivajući teksturu i okus; - miješanja; savjetujemo da birate samo hladne sastojke, poput umaka za salatu; - pripreme pirea, koristeći gnječilicu za krumpir ili vilicu; - posipanja; primjerice, sira preko gotovog jela; - pranja spremnika i čaša.

Kuhanje s djecom u dobi od 3 do 5 godina

Djeca u dobi od 3 do 5 godina već mogu pratiti upute, ali vrlo često odbijaju napraviti ono što roditelji od njih traže. Dopustite im da eksperimentiraju, uvijek imajući na umu da okruženje mora biti sigurno. Aktivnosti koje mogu isprobavati u ovoj dobi: - vaganje i dodavanje sastojaka u posudu; - rezanje mekanih sastojaka, poput jagoda, gljiva ili maslaca, plastičnim nožem; miješanje sastojaka žlicom ili rukama; - branje svježih začinskih trava i salate ili ljuštenje kuhanih jaja; - zamijesiti tijesto (iako ćete ga morati sami kasnije dovršiti :)

Kuhanje s djecom u dobi od 5 do 7 godina

U ovoj dobi djeca već mogu početi koristiti neka kuhinjska pomagala i izvršavati malo zahtjevnije zadatke. Ako procijenite da je vaše dijete spremno, možete kupiti nož za male kuhare. Međutim, bez obzira na to koliko je dijete spretno, uvijek ga morate imati na oku. Zadatci u kuhinji za djecu od 5 do 7 godina: - rezanje nožem - rezanje i guljenje povrća i začinskih trava koristeći škarice; - ribanje, pazeći da se ne ozlijede prsti; - vaganje i mjerenje, izvrsna vježba kada već znaju osnove čitanja i računjanja; - mariniranje; - miješanje pjenjačom; - priprema kalupa za pečenje; - postavljanje stola.

Kuhanje s djecom u dobi od 8 do 11 godina

Nadzor odraslih uvijek je ključna stavka, ali vaše dijete već može sve više zadataka samostalno izvršavati. Aktivnosti koje može isprobati su sljedeće: - prikupljanje potrebnih sastojaka iz hladnjaka; - guljenje povrća koristeći ljuštilicu; - miksanje ručnim mikserom; - priprema salate; - otvaranje konzervi.

Kuhanje s djecom starijom od 12 godina

Djeca u dobi od 12 i više godina već mogu pratiti zahtjevnije recepte i početi improvizirati. Koliko će si moći pustiti kreativnosti na volju, ovisi o njihovom interesu za kuhanje, ali i iskustvu koje su stjecali u ranijoj dobi.

tata i sin u kuhinji maggi hrvatska

Savjeti za sigurnost

Sigurnost djeteta u kuhinji ključan je faktor. S malim pomagačima, važno je uvijek paziti da ni u jednom trenutku nemaju pristup oštrim predmetima, ali ni sredstvima za čišćenje. Svoje zadatke mogu obavljati na blagovaonskom stolu tako da se vi jednostavnije krećete u kuhinji. Pravo vrijeme za početak korištenja noževa i ostalih oštrih kuhinjskih alata ovisi najviše o njihovoj spremnosti i spretnosti. Savjetujemo da započnete prvo s ljuštilicama za povrće s kojima se ne mogu ozlijediti. Ribež s 4 različite površine najčešće ima oštri dio za ribanje citrusa. Savjetujemo da ga djeca ne koriste.

Dječja jela

Osim zadataka koje djeca mogu obavljati u kuhinji, postoje i brojna jela koja možete zajedno pripremati, poput pizze. Kupite tijesto za pizzu za svakoga I pripremite zdjele sa sastojcima koje ćete složiti po tijestu. Na ovaj način svatko može sam pripremiti svoju pizzu. Pečenje palačinki također je zabavna aktivnost za cijelu obitelj.

Zagorjela hrana

Vjerojatno ste se susreli s ovim problemom. Površina vaše slane pite ili quichea na površini je pretamna, ali unutrašnjost je ostala sirova. Poklopite je aluminijskom folijom i možete je nastaviti peći bez straha da će se zagorjeti.
 
Kako popraviti okus prilikom kuhanja

Kušanjem hrane za vrijeme kuhanja, primijetite da je jelo:

ljuto: dodavanjem čajne žlice šećera ili ketchupa, smanjit ćete ljutinu.

slano: dodajte oguljeni krumpir i nastavite kuhati. Krumpir će na sebe preuzeti sol.

Nema više izlijevanja kipuće vode

Ako stavite drvenu špatulu na vrh tave ili lonca, nikada više nećete morati prati svoje kuhalo jer je juha ili riža prekipjela. Špatula će spriječiti ikakvo izlijevanje vode.

Povrtno uživanje

Djeca više vole jesti sirovo povrće nego kuhano. Stoga, savjetujemo vam da pripremite zdjelu sirovog povrća koje mogu grickati dok vi kuhate. Paprike i mrkva uvijek su izvrstan izbor.