Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kada imate previše obveza, korisno je ručak planirati unaprijed, posebno za djecu. Na taj način, uštedjet ćete vrijeme, ali i novac. Dodatni plus je i činjenica da i djecu uključujete u proces kuhanja.

Primjerice, sastavite listu 10 omiljenih jela i planirajte njihovu pripremu preko tjedna. Ili, zamislite da ste u restoranu, a djeca imaju ulogu konobara i smišljaju jelovnik. Sigurni smo da će tako kuhanje djeci biti zabavnije nego vama!

Prednost planiranja obroka

1. Ušteda vremena. Ne morate često ići u nabavku namirnica, možete kuhati unaprijed i svakome dati zadatak. Posebno ćete osjetiti olakšanje preko tjedna.

2. Ušteda novca za namirnice. Pametnim planiranjem manje hrane će biti višak, učinkovitije ćete koristiti kupljene namirnice i kupovati na tjednim akcijama.

3. Uz malo sreće, djeca će biti manje izbirljiva. U svakom slučaju, uključivanje djece u planiranje i pripremu obroka ima pozitivne učinke.

4. Raznovrsnija prehrana. Planiranje obroka unaprijed daje vam dodatno vrijeme za pažljiv odabir recepata, isprobavanje novih jela, u čemu mogu sudjelovat svi ukućani i podijeliti svoje ideje.

Planiranje obroka s djecom

1. Napravite listu omiljenih 10 ili 15 jela cijele obitelji. Jednom tjedno ćete odabrati i pripremati jelo s te liste.

2. Dopustite djeci odabir i planiranje. Primjerice, vaše dijete može odabrati koje povrće želi jesti srijedom. Imate više djece? Neka svatko od njih dobije svoj dan kada će birati koje povrće će biti na dnevnom jelovniku.

3. Neka se djeca zabave pretraživanjem letaka s akcijama i zaokruživanjem zanimljivih proizvoda. Vi ćete na kraju odabrati što kupiti.

4. Zajedno napravite listu tematskih jela tako da ih jednostavnije, bez puno prebiranja, možete pripremiti jednom tjedno ili mjesečno.

5. Uključite djecu u izradu tjednog jelovnika. Neka se svatko osjeća korisno.