Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bacanje hrane veliki je problem današnjice, a može se vrlo jednostavno izbjeći. Ostatci hrane mogu poslužiti kao osnova za sljedeći obrok, povrće će “oživjeti” uranjanjem u vodu, a ispravna pohrana hrane omogućit će vam da u njoj dulje uživate.

Čišćenje i pohrana hrane važan su dio kuhanja. MAGGI donosi savjete i ideje za kuhanje s ostatcima hrane i zanimljive igre čišćenja koje možete igrati s djecom.

Što i gdje smjestiti u hladnjak?

Meso na dno, sir na vrh, a jaja na policu u vratima; svaki prozivod ima svoje odgovarajuće mjesto u hladnjaku. Ispravnim rasporedom, jednostavno možete sačuvati hranu nekoliko dana, ili čak tjedana, dulje.

Vrući zrak se diže, a hladni spušta. U hladnjaku je iz tog razloga nekoliko stupnjeva hladnije na dnu, nego na vrhu. U dijelu hladnjaka za pohranu povrća, temperature su nešto više nego u ostatku zbog toga što staklo blokira hladnoću, a isto vrijedi i za prostor za pohranu u vratima.

1 Od gornje police

Prilikom punjenja hladnjaka, ako želite da vam namirnice zadrže svježinu što dulje, savjetujemo vam da se pridržavate sljedećeg rasporeda: na vrhu – sir i proizvodi spremni za konzumaciju; u sredini – mlijeko i mliječni proizvodi; na dnu – lako kvarljiva riba i meso; ladica za povrće – povrće otporno na hladnoću, poput cvjetače, brokule, mrkve, radiča, šparoge, špinata i leće; vrata hladnjaka – maslac, jaja, senf i bezalkoholna pića.

2 Čuvati izvan hladnjaka

Puno povrća koje u trgovinama stoji na policama neispravno spremamo u hladnjak. Rajčice, paprike i krastavci, primjerice, ne trpe čuvanje na hladnoći i brže propadaju. Tom povrću puno više odgovara pohrana na sobnoj temperaturi i tamnom mjestu. Isto vrijedi i za krumpir, češnjak i luk. Voće i povrće karakteristično za južnija podneblja, poput tikvica, patlidžana, ananasa, banane i dinje također je bolje držati na sobnoj temperaturi.

3 Moderni hladnjaci

Hladnjaci proizvedeni posljednih godina imaju mogućnost regulacije temperature I vlage. Ova mogućnost dodatno može produžiti rok trajanja vaših namirnica. Također, imaju i naznačena mjesta u kojima je optimalno pohraniti određene namirnice.

maggi pranje posudja hrvatska

Pranje posuđa

Pranje posuđa uopće ne mora biti dosadno! Trik je u tome da treba biti ugodno I zanimljivo. Mnoštvo je načina za to postići!

1 Plesanje dok brišete posuđe

Uključite omiljenu pjesmu vaše djece dok perete posuđe. Dok vi brišete i pjevate, šalice i tanjuri postaju čišći nego ikad prije!

2 Učimo dok peremo!

Igre riječi, slagalice, igre pogađanja ili pantomime: za vrijeme pranja posuđa imate vremena za ove, ali i za brojne druge igre. Najvažnije od svega, djeca uče i usvajaju nove pojmove. Isprobajte i sljedeće: nabrajajte riječi nastojeći složiti što dulju rečenicu, mumljajte pjesmu, a neka ostali pogađaju o kojoj pjesmi je riječ, imenujte neku stvar, a djeca neka objasne za što ona služi.

3 Razgovor za vrijeme pranja posuđa

Koristite vrijeme provedeno u kuhinji za razgovore 1 na 1. Ili za razgovor o nečemu o čemu nemate običaj ni naviku razgovarati. Primjerice, na papir napišite teme o kojima biste voljeli razgovarati i nalijepite ga iznad kuhinjske plohe. Posuđe je oprano prije nego što možete zamisliti!

4 Igra skrivača

Ako imate perilicu posuđa, važno je biti domišljat u punjenju i pospremanju. Primjerice, pranjem šarenog pribora koje vaša djeca mogu skriti, a vi ćete ga sljedećih dana tražiti na najneobičnijim mjestima. Ako ga ne uspijete pronaći, djeca su pobijedila u igri i otkrit će gdje su skrila pribor prije sljedećeg punjena perilice.

5 Moje posuđe

Pribor za pranje posuđa zanimljivih oblika, s ušima ili očima, ili kuhinjske krpe s imenima vaše djece. Pranje i brisanje posuđa opisanim pomagalima djeci će biti puno zabavnije i zanimljivije.