Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Večera je ujedno i vrijeme za obiteljsko druženje i okupljanje pa želite da se svi osjećaju ugodno. Međutim, s djecom, to nije uvijek lako postići.

Zajednički obrok brzo postaje zabavniji ako ga unaprijed dogovorite, svjesni da djeci ponekad treba više vremena da se naviknu na nove stvari. Primjerice, djeca nekad moraju kušati nešto deset do petnaest puta dok ne shvate da im se okus sviđa.

Za stolom s djecom

Obrok je ujedno i vrijeme za obiteljsko okupljanje, druženje i dijeljenje dojmova o proteklom danu. Predivno je kada se hrana pripremljena s pažnjom jede sa zadovoljstvom. Saznajte ovdje kako dodatno poboljšati vrijeme provedemo za stolom s djecom.

Dijete određuje količinu

Vi pripremate jelo, ali dijete odlučuje koliko će pojesti. Nemojte previše inzistirati na tome da dijete pojede nešto što mu se ne sviđa jer time ćete najčešće postići suprotno. Savjetujemo da sklonite tanjur i pričekate da dijete samo ne kaže da je gladno. Ovim postupkom podučit ćete ga dvije važne lekcije: važno je jesti samo onda kada smo gladni da bismo izbjegli prejedanje i jede se samo ono što je dostupno, nema posebne pripreme jela za svakoga.

Male porcije

Pripremom manjih porcija, omogućit ćete djetetu dobar osjećaj nakon što pojede sve s tanjura. I vi pokažite da ste ponosni na njega kada dovrši hranu. Slobodno dopustite i djetetu da se samo pohvali, ali važno je da u tome ne pretjera.

Samo jedan zalogaj

Dogovorite se da je dopušteno za hranu reći “ne sviđa mi se” tek nakon kušanja, čak i samo jednog zalogaja ili komadića.

Desert nije nagrada

Nagrađujete svoje dijete desertom zato što je pojelo glavno jelo? Time zapravo šaljete poruku da je jelo bilo toliko loše da dijete zaslužuje nagradu jer ga je uspjelo dovršiti. Ako ga želite nagraditi, predlažemo da mu poklonite, primjerice, omiljene naljepnice. Kada popuni cijelu stranicu naljepnica, može odabrati omiljenu igru. Na taj način, nagrađivanje dobrog ponašanja neće biti povezano s hranom. Nemojte samo darovati naljepnice kada pojede sve s tajura, već i onda kada ispravno sjedne za stol ili ne govori punim ustima. Nikada nemojte nagradu povezivati s hranom.

Možemo li se ustati sa stola?

Djeca nemaju strpljenja kao odrasli, stoga, nemojte ih prisiljavati da sjede za stolom duže od 20 minuta. Razgovor o proteklom danu ili bilo kojoj temi nevezanoj uz hranu, pomoći će da im odvrati pozornost od činjenice da moraju biti na jednome mjestu.