Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Pečena govedina na tanjuru

Kako dobiti slasnu pečenu govedinu

Tko ne voli dobro pečeni goveđi odrezak, sočan i pun okusa? Evo što trebate znati za pripremu savršenog odreska.

Neka se meso zagrije

Izvadite meso iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi (oko 20 °C) najmanje 30 minuta prije spremanja.

Uskladite debljinu mesa s odreskom

Da biste dobili slastan odrezak, meso treba biti četiri do pet centimetara debelo.

Izaberite začine za odrezak

Jako je bitno dobro posoliti meso prije pečenja – ako je moguće čak nekoliko sati unaprijed. Sol pomaže da stanice mesa zadrže vodu, što će rezultirati posebno sočnim odreskom. Prije nego što stavite meso na žar, dobro ga obrišite papirnatim ručnicima i opet posolite. Sol ide na gornji i donji dio odreska, ali i na njegove strane.

Koristite papar u zrnu

Papar dodaje određeni okus odresku, a ako koristite papar u zrnu, može formirati koricu. Za savršen odrezak koristite kombinaciju fino mljevenog papra, papra u zrnu srednje veličine i svježe mljevenog papra. Da biste dobili svježe mljeveni papar, uzmite nekoliko zrna, stavite ih u plastičnu vrećicu i usitnite špatulom.

Isprobajte temperaturu

Kada pripremate meso na žaru, bitno je znati pravu temperaturu na kojoj ćete ga ispeći. To ćete lako utvrditi! Stavite ruke pet centimetara iznad roštilja. Ako ne možete zadržati ruke dulje od dvije sekunde, roštilj je spreman da na njega bacite odrezak.

Koristite termometar

Da biste dobili odrezak koji želite, najbolje je koristiti termometar. Na 50-60 °C dobit ćete slabo pečeni odrezak, na 63 °C slabo do bolje pečeni, na 70 °C bolje pečeni, a na 76 °C dobro pečeni odrezak. Ipak, preporučljivo je maknuti odrezak s vatre kad je temperatura 15 °C niža nego što odgovara željenom odresku. Naime, odrezak će se nastaviti peći čak i kratko nakon što ga maknete s vatre.

10 minuta stajanja čini čuda za odrezak

I pritom ga ne morate zamotati u foliju. Za ovo vrijeme vlakna će se opustiti, sokovi rasporediti, boja uravnotežiti a arome sačuvati. Zapamtite, strpljenje je vrlina. Kad pržite odrezak na tavi, podesite vatru na srednju temperaturu i pomičite odrezak po površini kako se ne bi zalijepio. Pržite ga na svakoj strani po dvije minute.

Kada spremate odrezak u pećnici

Zagrijte pećnicu na 250 °C. Stavite odrezak na sredinu posude za pečenje i ostavite da se peče jednu do dvije minute na svakoj strani. Nakon toga izvadite odrezak, namastite nesoljenim maslacem s obje strane i vratite u pećnicu. Ostavite ga unutra na tri do pet minuta, ovisno o debljini mesa, zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi dodatnih nekoliko minuta prije posluživanja.

Dodajte prilog

Što je odrezak bez priloga? Isprobajte umak od maslaca, sotirane gljive, pesto umak, tabbouleh salatu ili povrće.

Pikantna teletina

Pikantna teletina

90 Min srednji
Špikovana janjetina

Špikovana janjetina

120 Min srednji
Goveđi paprikaš

Goveđi paprikaš

130 Min srednji
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Kolačići
  • Uvjeti i odredbe