Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pravilna prehrana, briga o sebi i obitelji i poslovne obaveze svakoga dana predstavljaju nove izazove s kojima se treba nositi.

MAGGI vam stiže u pomoć s novim Super Juhama! 

Rezultat pažljivog procesa proizvodnje i pomno biranim sastojcima, MAGGI Super Juhe obogaćene su vitaminima C, B6 i B12, koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. 

Isprobajte kremasti okus juhe s brokulom, cvjetačom i špinatom, osvježavajuću juhu od povrća s dodanom kurkumom ili izaberite okus bistre pileće juhe s đumbirom. 

Na vama je samo da isprobate – a MAGGI je tu da se pobrine za bogatstvo okusa i pomogne vam postići uravnoteženu prehranu korisnim savjetima. 

Koraljka Novina Maggi nutricionistkinja hrvatska prehrana

Pročitajte što Nestlé nutricionistica Koraljka Novina piše o dobrobitima vitamina C, B6 i B12:  

Vitamini C, B6 I B12 doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, funkcijama živčanog sustava I normalnom metabolizmu stvaranja energije. Također umanjuju osjećaj umora i iscrpljenosti. 

Raznovrsna, uravnotežena prehrana i fizička aktivnost kao dobre životne navike veoma su važni. 

Vitamin B12 

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin B skupine topiv u vodi. U organizmu regulira formiranje krvnih zrnaca i željezo. Smatra se i svojevrsnim protuupalnim vitaminom jer održava u granici normale razinu homocisteina - molekule koje u organizmu potiču upalne procese. U slučaju nedostatka vitamina B12 u organizmu, dolazi do pojave perniciozne anemije i deficita krvnih zrnaca. Ljudima je ovaj vitamin neophodan za zdrav živčani sustav te prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Apsorbiramo ga iz hrane životinjskog podrijetla: meso, riba, jaja, iznutrice. Osobama koje slijede veganski način prehrane, obvezno se preporučuje uzimanje suplemenata ovog vitamina. 

Vitamin C (askorbinska kiselina) 

Vitamin C najviše je istražen vitamin, poznat kao snažan antioksidans koji promovira obranu kože i sluznice od okolišnog oksidacijskog stresa. Ima dvije vrlo važne uloge u radu organizma: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava tako što potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca, povećava razinu interferona i stvaranje antitijela, kao i lučenje hormona timusa. Uz to, pomaže i u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih stanica, te djeluje kao antihistaminik i može pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Popularnosti ovog vitamina značajno je pridonio dvostruki nobelovac dr. Linus Pauling koji je prvi uvidio izrazitu važnost vitamina C u održavanju snažnog imunološkog sustava. Danas znamo da vitamin C pridonosi obrambenoj sposobnost organizma, pružajući podršku različitim staničnim funkcijama urođenog I stečenog imuniteta. 

Hrana bogata vitaminom C podrazumijeva vrste voća i povrća koje treba konzumirati svježe: paprika, brokula, agrumi (grejp, mandarina, naranča i limun), ali i zapostavljeni nar, te šipak. U zimskim mjesecima vrlo popularan zimski specijalitet kiseli kupus također obiluje vitaminom C, kao i cvjetača i prokulice. 

Vitamin B6 

Vitamin B6 (piridoksin) ima važnu ulogu u održavanju brojnih funkcija našeg organizma: sudjeluje u razgradnji bjelančevina, stvaranju crvenih krvnih stanica, regulaciji hormonske aktivnosti, metabolizmu stvaranja energije, doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava te utječe na normalnu psihološku funkciju.  Ovaj vitamin nužan je za razmnožavanje stanica, zato ima važnu ulogu u pravilnoj funkciji imunološkog sustava, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga, te tijekom trudnoće. Široko je rasprostranjen u hrani, a bolji izvori ovog vitamina su integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke.

Office of Dietary Supplements; ODS, Office of Disease Prevention, Office of Director, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services USA link: Vitamin B12 - Consumer (nih.gov) // Vitamin B6 - Health Professional Fact Sheet (nih.gov) // Balz F. Antioxidant vitamins and heart disease. Presented at the 60th Annual Biology Colloquium, Oregon State University, Corvallis, Oregon, February 25, 1999. // Hemilä H. Does vitamin C alleviate the symptoms of the common cold? A review of current evidence. Scand J Infect Dis 1994;26:1–6.