Da biste pripremili mješavinu mesa, za početak ispržite luk, mrkvu i celer na omekšalom maslacu. Zatim dodajte meso, crveno vino i ostavite na vatri dok tekućina ne ispari. Nekoliko puta promiještajte. Dodajte usitnjenu rajčicu, bosiljak, sol, papar i malo vode, i kuhajte 20 minuta. Za bešamel umak dodajte 50 g brašna u 50 g otopljenog maslaca i postepeno dolijevajte pola litre mlijeka dok ne dobijete željenu konzistenciju umaka. Začinite solju i paprom. Zatim na dno zdjele koju ste prethodno namastili maslacem dodajte sloj mljevenog mesa pa pokrijte slojem tijesta za lazanje, prelijte bešamel umakom i posipajte s malo parmezana. Nastavite slagati slojeve. Neka posljednji sloj na vrhu posude bude bešamel umak s posipanim parmezanom.
Pripremite umak od sira ricotte, špinata i origana. Narežite bundevu na tanke kriške i namažite dno pladnja za pečenje s malo umaka od rajčice. Dodajte sloj narezane bundeve, prelijte umakom od ricotte i ponovite cijeli postupak. Na vrhu treba biti umak od rajčice. Pecite u pećnici sat i 15 minuta.
Zagrijte malo ulja na tavi i dodajte sitno narezani luk, mljeveni chilli, češnjak, gljive narezane na listiće, bosiljak i sol. Kad gljive omekšaju a tekućina ispari, dodajte špinat i pržite dok ne omekša. Na kraju ubacite komadiće grilane piletine. U lonac dodajte pileći temeljac, mlijeko, muškatni oraščić i sol. Kad se temeljac počne blago pjeniti, postepeno dodajte brašno dok ne zagusti i posipajte malo parmezana.
Dno posude namažite umakom od gljiva, špinata i piletine, zatim prekrijte lazanjom koja se kratko namočila u smjesi od pilećeg temeljca, pa prelijte umakom od mozzarelle. Ponovite s još tri takva sloja, s tim da na vrhu bude umak koji ćete posuti s još malo sira. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. Zatim maknite foliju i pecite dodatnih 15 minuta.
Rastopite malo maslaca u tavi, dodajte sitno nasjeckani luk i gljive pa pržite četiri do pet minuta. Dodajte malo brašna i mlijeka. Kuhajte dok umak ne zagusti i počnu se stvarati mjehurići, nekih pet do sedam minuta. Dodajte kravlji sir i goudu te miješajte dok se ne otope. Zatim dodajte sitno narezanu šunku, gljive i peršin. U posudi koju ste prethodno namastili maslacem složite sloj lazanja koji ćete prekriti slojem šunke i gljiva. Ponovite dvaput i posipajte malo sira na zadnji sloj. Pecite oko 40 minuta u pećnici.
Lazanje su jelo koje je moguće interpretirati na mnogo načina, stoga budite kreativni, iskoristite vaše omiljene sastojke i uživajte u ovom ukusnom jelu!