Uostalom, postoje mali trikovi i postupci kojima ćete uspješno smanjiti kalorije i učiniti vaše omiljene namirnice zdravijima, a razlika u okusu hrane koju pripremate bit će gotovo neprimjetna.
Ako želite smanjiti dnevni unos kalorija, najjednostavniji način za to jest pripaziti na količinu masnoće koju koristite za pečenje. Za pripremu hrane, najčešće koristimo više ulja ili masti nego što je zapravo potrebno. Umjesto onoga u boci, savjetujemo da koristite ulje u spreju koje se ravnomjerno nanosi na tavu ili posudu za pečenje. Vaša hrana neće sadržavati nikakvu bespotrebnu masnoću i bit će laganija!
I slatkiši mogu biti dio uravnotežene prehrane, samo morate uzeti u obzir što jedete i u kolikim količinama. Ako sami pripremate desert, slobodno polovicu bijelog brašna zamijenite zobenim ili integralnim. Kada je riječ o šećeru, ako vam količina u receptu izgleda pretjerana, nemojte se bojati smanjiti je za pola – konačni rezultat bit će dovoljno sladak, a potencijalno i ukusniji, jer neće prevladati šećer već arome ili voće, pa čak i trpkost čokolade. Ako želite pripremiti još manje kaloričan domaći desert, to možete postići odabirom nekog od zaslađivača bez kalorija koji su široko dostupni.
Mnogi od nas imaju naviku staviti velike porcije priloga na tanjur jer se boje da će u protivnome ostati gladni, što nije slučaj. Idealni omjer hrane na tanjuru za ručak podrazumijeva: polovicu tanjura povrća, četvrtinu izvora proteina (meso, jaja, mahunarke ili mliječni proizvodi) i četvrtinu ugljikohidrata (npr. krumpir, kruh, tjestenina, riža, palenta ili drugi proizvodi od žitarica). Povrće, između ostalog, sadrži vitamine, minerale i vlakna. Vlakna povoljno utječu na probavu, usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Zbog manjka vremena, često posegnemo za brzom hranom ili jednostavnim obrocima punim ugljikohidrata. Zato, ako se unaprijed pripremite i isplanirate što ćete jesti određenoga dana, smanjuje se vjerojatnost da ćete pojesti hranu zbog koje ćete odmah požaliti. Naravno, nije potrebno sastavljati tjedni jelovnik od tri slijeda, dovoljno je razmisliti dva do tri dana unaprijed i zapisati što ćete koji dan doručkovati ili večerati, a ako je moguće, jela čak pripremiti unaprijed i spremiti u hladnjak.