Naučite kako pripremiti ukusni čokoladni lava kolač, poznat i kao rastaljeni lava kolač - bogat desert s toplom, ljepljivom sredinom od rastopljene čokolade. Savršen za dijeljenje s obitelji ili prijateljima, ovaj recept je dovoljan za 8 porcija i idealan je za posebne prigode ili kad god želite zadiviti svoje goste uz minimalan napor i maksimalan okus.
Tajna postizanja efekta "lave" je precizno određivanje vremena i odgovarajuća temperatura. Laganim pečenjem pojedinačnih kolača, vanjski dio se stvrdne, dok unutrašnjost ostaje luksuzno rastopljena. Ovaj desert se prekrasno slaže s osvježavajućim umakom od bobičastog voća i kuglicom kremastog sladoleda od vanilije kako bi se uravnotežilo bogatstvo čokolade.
Umak od bobičastog voća priprema se laganim kuhanjem bobičastog voća sa šećerom i vodom dok se lagano ne zgusne, kako bi se očuvala kiselost voća. U kombinaciji s toplim kolačem i hladnim sladoledom stvara simfoniju tekstura i okusa. Pažljivo slijedite korake kako biste svaki put dobili savršenu rastopljenu sredinu.
Ovo jelo optimizirano je za: 8 obroka. Količinu i vrijeme pripreme će biti potrebno mijenjati. Ovdje možete pronaći više informacija o prilagođenim veličinama porcija:
Ako se količine povećaju, vrijeme kuhanja može se produljiti, pa pogledajte ponovno. U početku koristite malo vode i začina, a po potrebi dodajte i više.
Otopite nasjeckanu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici na maloj snazi, miješajući svakih 5 sekundi kako ne bi zagorjela i kako bi se osiguralo glatko topljenje.
Dodajte maslac u rastopljenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Umiješajte žumanjke jedan po jedan, dobro miješajući nakon svakog. Zatim dodajte šećer i cijela jaja, snažno miješajući pjenjačom dok smjesa ne postane glatka i jednolična. Umiješajte brašno i odabrane začine. Ulijte smjesu u namašćene i pobrašnjene kalupe, napunivši ih do 3/4. Ohladite u hladnjaku dok pripremate umak.
Za pripremu umaka od bobičastog voća, pomiješajte šećer i vodu u malom loncu. Zakuhajte na jakoj vatri dok se ne pojave gusti mjehurići. Dodajte miješano bobičasto voće i kuhajte na laganoj vatri oko 8 minuta, povremeno miješajući, dok se umak malo ne zgusne, ali ostane tekuć. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Ohlađene kalupe pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C (392 °F) 10-12 minuta. Vrh bi trebao biti stegnut, ali sredina bi trebala ostati mekana. Pažljivo izvadite kalupe, okrenite ih na tanjure i odmah poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i obilnim preljevom od umaka od bobičastog voća.
Kliknuli ste na link treće strane i napustit ćete stranicu. Nemamo kontrolu nad platformama treće strane i ne podržavamo niti prihvaćamo odgovornost za njih, uključujući njihov sadržaj, točnost ili svrhu. U interakciju s ovim povezanim platformama stupate na vlastitu odgovornost. Ne prihvaćamo odgovornost ni obvezu za takve platforme treće strane i njihova pravila korištenja. Pročitajte više u našim Pravilima i uvjetima korištenja ovdje