Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Maslac

Maslac

Maslac je namirnica čija je povijest bogata poput njegova okusa, te je kao takav oduvijek smatran vrijednom hranom. Kroz prošlost, maslac se nije koristio samo za prehranu već su ga neke kulture upotrebljavale i u kozmetičke, medicinske i religijske svrhe.

Ako se konzumira umjereno, maslac može imati pozitivan učinak na zdravlje. Sadrži vitamine A, E i K2 te je važan izvor antioksidansa. Te su tvari važne za zdravlje kostiju, oči i štitnjače.

Kako se dobiva maslac?
Maslac se dobiva od kiselog vrhnja koje se razdvojilo od svježeg mlijeka. To se vrhnje intenzivnim miješanjem razdvaja na tekućinu i maslac. Tvornice mliječnih proizvoda koriste centrifugalnu silu kako bi u kratkom vremenu dobile maslac u velikim količinama, no to ne znači da ne možete napraviti vlastiti maslac kod kuće!

Kako se koristi maslac?
U većini slučajeva, savršena aroma i tekstura torti ili umaka postiže se upravo zahvaljujući maslacu. Najbolji profesionalni kuhari znaju da je tajna najfinijih jela upravo u maslacu. U nastavku ćete pronaći nekoliko načina kako da uz pomoć maslaca dobijete puniji okus jela.

Aromatični maslac
Aromatični maslac možete upotrijebiti kad pripremate nešto na tavi ili ga dodati u umake. Natopite nekoliko češnjeva češnjaka u malo maslinovog ulja. U odvojenoj posudi, izmiksajte pakiranje maslaca s uljem u kojem se prethodno natapao češnjak. U tu smjesu možete dodati svježe začinsko bilje, sitno narezani luk ili neke druge začine. Kad se maslac stvrdne, zamotajte ga u prozirnu foliju i pospremite u hladnjak.

U umacima za tjesteninu
Bilo koji umak za tjesteninu imat će bogatiji okus i nježniju teksturu ako mu prilikom kuhanja dodate malo maslaca.

Uz maslinovo ulje
Kad trebate nešto sotirati na maslinovom ulju, zamijenite pola količine ulja s maslacem i hrana će dobiti snažniju aromu.

U gustim juhama
Svaka gusta juha pretvorit će se u čaroliju uz dodatak maslaca!

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Kolačići
  • Uvjeti i odredbe