Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Kvinoja

Kvinoja

Većina ljudi smatra da je kvinoja žitarica, no radi se o biljci jestivih sjemenki koja je nastala u dalekoj prošlosti na području Anda. Iako postoji nekoliko stotina vrsta kvinoje, u trgovinama ćete najčešće pronaći onu crvenu, bijelu i crnu.
 

Zašto biste trebali jesti kvinoju?
Kvinoja ima više bjelančevina nego sve ostale sjemenke ili žitarice, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje trebaju našem tijelu. Ona je odličan izvor kalcija, lizina, vitamina B i željeza. Lagana je za probavu i ne sadrži gluten.

Postoji nekoliko vrsta kvinoje
U trgovinama ćete najčešće pronaći žutu ili bijelu kvinoju, no ona dolazi u raznim bojama: ružičastoj, crvenoj, crnoj, ljubičastoj i narančastoj. Spremite ju u nepropusne posude u hladnjaku kako bi potrajala mjesecima.

Kako skuhati kvinoju?
Iako može djelovati komplicirano, kuhanje kvinoje je zapravo prilično jednostavno. Prvi korak je da ju dobro isperete jer je vjerojatno bila tretirana pesticidima. Na šalicu kvinoje potrebne su vam dvije šalice vode. Umjesto vode, možete eksperimentirati i s pilećim ili povrtnim temeljcem za bogatiji okus. Kad tekućina zakuha, smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri 10-15 minuta dok sva voda ne ispari. Kuhana kvinoja ima laganu teksturu i orašasti okus. Možete ju dodati u salate, pudinge, umake, smjese za vegetarijanske hamburgere i brojne druge kombinacije. Za doručak isprobajte kašu od kvinoje s kravljim, sojinim ili bademovim mlijekom u koju ćete dodati i omiljeno voće te nekoliko orašastih plodova po želji.

Jesu li vam ova svojstva kvinoje pobudila znatiželju? Iskušajte ovu zanimljivu namirnicu i uživajte u njezinoj laganoj teksturi, izvrsnom okusu i blagotvornim učincima na zdravlje!
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Kolačići
  • Uvjeti i odredbe