Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Thomy_icon THOMY
  • Prijava Prijava
  • Povijest
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Julienne

Julienne

Julienne ili julien je način rezanja povrća na tanke i jednake trakice. Povrće možete narezati na julienne trakice uz pomoć noža, posebnog ribeža ili kuhinjskog multipraktika. Tako pripremljeno povrće možete ispeći s mesom, ispržiti, skuhati ili jesti sirovo na salatu ili uz humus.
 

Metode pripremanja
Prije nego što krenete rezati komad povrća na julienne trakice, odrežite mu gornji i donji dio. Na taj ćete način dobiti jednake komade te će vam biti mnogo jednostavnije pripremiti povrće za sljedeći korak. Iako je uobičajeno povrće prvo oguliti pa tek tada narezati na julienne trakice, na vama je da odlučite hoćete li ga oguliti prije ili poslije. Ipak, svakako ga dobro isperite hladnom vodom. Nemojte zaboraviti zaštititi prste i nemojte žuriti, naročito ako koristite nož.

Uz pomoć noža
1. Dobro operite povrće i nož koji ćete koristiti.
2. Odrežite gornji i donji dio komada povrća kako biste dobili oblik što sličniji pravokutniku. Ako je povrće izduženog oblika (poput mrkve), možete si olakšati tako što ćete ga prepoloviti.
3. Prerežite polovice po duljini na komade debljine od pola centimetra.
4. Okrenite prerezane komade i posložite dva do tri jedan na drugog, zatim počnite rezati tanke trakice. Pazite da se ne porežete. Bez obzira koliko vam je vremena potrebno, najbitnije je da dobijete trakice jednake veličine.
5. Pripremite julienne trakice na omiljeni način, primjerice tako što ćete ih zapeći uz odrezak iz pećnice ili ih ispržiti u ulju. Ako se povrće koje ste odabrali može jesti sirovo, iskoristite julienne trakice u salati.

Uz pomoć posebnog ribeža ili strugalice
1. Dobro operite ribež i povrće.
2. Ako vaš ribež ima posebnu posudu za povrće, stavite ju ispod ribeža. Ukoliko nema, iskoristite bilo koju drugu posudu.
3. Prije nego krenete rezati trakice, neka posuda i ribež budu na ravnoj i stabilnoj površini.
4. Kao i kod rezanja povrća, prerežite povrće na pola ako je predugo, ili na onu duljinu koja je potrebna da bi povrće stalo u utor za rezanje.
5. Koristeći željeni produžetak na ribežu, narežite komade povrća na trakice.
6. Pripremite julienne trakice na bilo koji način želite!

Uz pomoć ove metode dobit ćete prekrasnu salatu ili savršen pomfrit!


 

Možda će vas zanimati

Uživajte u smrznutom voću i povrću napravljenom kod kuće
Uživajte u smrznutom voću i povrću napravljenom kod kuće
Voće i povrće na drvenom stolu
Savjeti za odabir svježeg povrća
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Kolačići
  • Uvjeti i odredbe