Gusta juha od brokule
Kremasta i s niskim udjelom ugljikohidrata, juha od brokule je ukusna, hranjiva i jednostavna za pripremu. Sve što trebate je pirjati brokulu na malo ulja i luka, politi vodom te začiniti sa solju i paprom. Stavite sve u blender s malo vode u kojoj se kuhalo povrće, zatim dodajte kiselo vrhnje i naribani parmezan. Sve je spremno za uživanje u ovoj finoj juhi!
Pečena brokula s češnjakom
Još jednostavniji način pripreme brokule jest da ju ispečete s malo češnjaka. Narežite brokulu na manje komade, rasporedite po pladnju za pečenje, posipajte sušenim češnjakom, solju i paprom te prelijete s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici 15 minuta. Možete ostaviti da se ohladi ili pojesti dok je još toplo.
Tjestenina s brokulom
Jednostavno i lagano za pripremu, a nevjerojatno ukusno! Sve što vam treba je maslinovo ulje, češnjak, brokula, tjestenina po želji i naribani parmezan.
Stavite malo ulja na tavu, dodajte češnjak i brokulu i ostavite da omekšaju. Dodajte kuhanu tjesteninu i ostavite na vatri nekoliko minuta uz stalno miješanje. Na kraju velikodušno posipajte žlicom naribanog parmezana. Uživajte u ovom jelu s obitelji ili za vrijeme uredskog ručka.
Pečena brokula s parmezanom
Pečeno povrće može biti još ukusnije od mesa spremljenog na isti način. Pomiješajte sitno nasjeckanu brokulu s krušnim mrvicama, sitno narezanim lukom, sirom cheddarom, solju, paprom i peršinom. Oblikujte okruglice i ostavite ih u pećnici 18-24 minute. Vrlo je lako!
Muffini od brokule
Evo kako od brokule napraviti predjelo ili čak glavno jelo. Sve što vam je potrebno su kalupi za muffine, brokula narezana na manje komade, jaje, mlijeko, sol i papar. Ulijte smjesu u kalupe i pecite dvadeset minuta. Možete ih poslužiti bez dodataka ili uz vaš omiljeni umak.
Salata od brokule na američki način
Ova svježa salata koja je omiljena mnogim Amerikancima brzo se sprema i idealna je za dane kada želite nešto laganije. Narežite brokulu na komade (veličina po želji), naribajte malo jabuke i sira cheddar te nasjeckajte luk. Sve pomiješajte s laganom majonezom i začinite s malo soli i papra. Za sofisticiraniji okus možete dodati i nekoliko bobica grožđa.
Brokula sa sirom
U posudi za pečenje pomiješajte brokulu kuhanu na pari s jajem, otopljenim maslacem, malo majoneze, lukom, ribanim cheddar sirom, ribanim parmezanom, solju i paprom. Ostavite u pećnici oko 30 minuta dok sir ne posmeđi.
Pesto od brokule
Pesto od brokule je iznimno lak za pripremu i izvrsna alternativa klasičnom pestu od bosiljka. Skuhajte brokulu na pari i pomiješajte s malo parmezana, peršina, češnjaka, maslinovog ulja, soli i papra. Stavite sve u blender i uživajte u ovom savršenom namazu za svježi kruh ili umaku za tjesteninu.
Pečeni krumpiri punjeni brokulom i sirom
Savršeni za večeru a la carte, krumpiri punjeni nadjevom od brokule i sira bit će savršena poslastica za cijelu obitelj.
Operite krumpire, izdubite ih, namažite uljem i stavite da se peku u pećnici 50 minuta. U tavi otopite malo maslaca i dodajte češnjaka, luka i brašna. Jednu minutu neprestano miješajte. Zatim dodajte mlijeko, sol i papar i pričekajte da zakuha, zatim ostavite još dvije minute. Potom dodajte sir cheddar i miješajte dok se ne rastopi, a na kraju ubacite brokulu. Napunite svaki krumpir ovim nadjevom i poslužite dok je toplo.
Quiche s brokulom
Ovo jelo izgleda veoma složeno, no ima samo šest sastojaka i gotovo je za 50 minuta. Evo kako ga možete sami napraviti:
Umijesite tijesto za quiche i stavite u okruglu posudu za pečenje te pecite devet minuta. Ispržite luk. Izlijte brokulu, sir cheddar, luk, sol i papar preko pečenog tijesta. Pecite sve zajedno još 35-40 minuta. Brže je nego što se mislili, zar ne?
Ovo je tek nekoliko načina kako možete uključiti brokulu u vašu prehranu. Postoji još bezbroj recepata za spravljanje ovog zdravog povrća prepunog nutrijenata. Kuhanje je užitak!